http://www.mrkteo.gr/

Τετάρτη

Το επάγγελμα του ρητινοσυλλέκτη...

Τα επαγγέλματα τα οποία έχουν σχεδόν ξεχαστεί
Ένα από αυτά είναι και το επάγγελμα του ρητινοσυλλέκτη το οποίο, αν και παραγωγικό επάγγελμα έχει μπει στο στόχαστρο της πολιτείας...

Πρώτα πρώτα ήρθε η ανακοίνωση ότι το επάγγελμα θα βγει από τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, με αποτέλεσμα να αυξάνετε η ηλικία συνταξιοδότησης του απασχολούμενο με αυτό κάτι που ευτυχώς δεν έγινε έπειτα από παρεμβάσεις της κυρίας Κατερίνας Περλεπέ και του Κ. Συμεών Κεδίκογλου. 
Επακολούθησε η ανακοίνωση της μείωσης της τιμής της επιδότησης και μάλιστα αναδρομικά κάτι που δυστυχώς πραγματοποιήθηκε με αποτέλεσμα να δίνει την Χαριστική βολή στον καταπονημένο αυτό κλάδο. 
 
Είναι πραγματικά εμπαιγμός σε έναν κλάδο ο οποίος απασχολεί περίπου 2.000 εργάτες πανελλαδικά να κόβετε έστω και ένα λεπτό του ευρώ από τα χρήματα που παίρνουν. 
 
Ας πούμε όμως δυο λόγια για το επάγγελμα αυτό.

Η ρητινοσυλλογή  πραγματοποιείτε στην Ελλάδα από το 1961 και είναι ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα στα οποία μπορεί να στραφεί κανείς. Η κύριες εργασίες ρητίνευσης ξεκινούν τον Μάρτιο και τελειώνουν τον Οκτώβριο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους υπόλοιπους μήνες η ρητινοσυλλέκτες παραμένουν αδρανείς. Η διαδικασία παραγωγής της ρητίνης από τα πεύκα είναι δύσκολη διαδικασία και χωρίζετε σε στάδια τα οποία είναι τα εξής: α) Η καθαριότητα των μονοπατιών η οποία γίνετε συνήθως τους μήνες Γενάρη και Φεβρουάριο. β) Η τοποθέτηση σακούλας στο δέντρο στην οποία συλλέγετε το ρετσίνι η οποία γίνετε τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. γ) το συνεχές πλήγιασμα του δέντρου με σκεπάρνι και το ερέθισμά του με πάστα θειικού οξέος η εργασία αυτή ξεκινά μετά την τοποθέτηση της σακούλας στο δέντρο και επαναλαμβάνετε κάθε 19 με 22 μέρες εώς και τον Οκτώβριο. δ) το τελευταίο στάδιο είναι η συλλογή της ρητίνης αφαιρώντας τις σακούλες από το πεύκο και η πολτοποίηση της σε δεξαμενή με σκοπό την πώλησή της. Τα προβλήματα του κλάδου είναι τεράστια αφού η τιμή της ρητίνης που παράγετε είναι πολύ χαμηλή (0,20-0,22) το κιλό και σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε και η μείωση της επιδότησης από 0,55- 0,60 το κιλό σε 0,40 το κιλό. Η τιμές αυτές είναι εξευτελιστικές αν αναλογιστεί κανείς τα νοίκια που πρέπει να δώσει ο ρητινεργάτης, την αγορά ρούχων τα οποία καταστέφονται συνεχώς λόγο του θειικού οξέος αλλά και της μορφολογίας του εδάφους και άλλων παραγόντων.

Αυτό που ζητούν οι ρητινεργάτες είναι να σταματήσει ο εμπαιγμός από την πολιτεία και να δοθούν κίνητρα ούτως ώστε οι δουλειά αυτή να συνεχιστή και πάνω απ΄όλα να σταματήσει η αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή την στιγμή όσον αφορά της επιδοτήσεις οι οποίες καθυστερούν πάρα πολύ να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους και να επανέρθει η τιμή στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.    
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement